Social

Tot mai mulți chișinăuieni sunt atacați de câinii maidanezi

În primele șase luni ale acestui an, în municipiul Chișinău s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de agresiuni de animale, cu 1225 de persoane raportate ca fiind victime, ceea ce reprezintă o creștere de 9,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea acestor agresiuni sunt provocate de câini, cu o cotă de 84%. În mod îngrijorător, numărul de incidente cu câini fără stăpân a crescut semnificativ, de la 463 de cazuri în 2022 la 791 în 2024. Această situație a generat un val de nemulțumire în rândul locuitorilor, mulți dintre aceștia manifestând o atitudine tot mai negativă față de câinii maidanezi.

Unii cetățeni ne-au spus că trebuie de luat măsuri în legătură cu animalele fără stăpân, unii dintre aceștia fiind un pericol pentru copii și adulți:

„Ar trebui de luat măsuri. Oricare, sau să-i dea la o casă pentru așa ceva, ori să nu se înmulțească”;

„Știți câți copii au speriat, ei sar la oameni, trebuie să le facă un adăpost. Cred că au vrut să mănânce și erau din urma mea și, când m-am întors, m-am speriat”;

„Ar fi bine să fie la adăpost, la azil, dacă e putință, că pe stradă, iată chiar la noi aici sunt zece. Părerea mea e că ar trebui să nu stea pe străzi”;

„Unii sunt periculoși și sunt mulți copii care se tem de câini și asta este o problemă”.

În cazul în care o persoană a fost agresată de către un câine, este important în primul rând ca rana să fie dezinfectată și să se adreseze la medic pentru tratamentul antirabic. Simptomele infectării nu apar brusc.

„Tratamentul antirabic - se prescrie un tratament combinat cu imunoglobulină antirabică și vaccin antirabic sau doar cu vaccin antirabic. În cazul când mușcăturile sunt provocate de animale necunoscute, se prescrie vaccin antirabic conform unei scheme individuale”, a declarat Mariana Pîntea, medic rabiolog.

Potrivit medicilor, cele mai multe adresări în urma mușcăturilor de câini se atestă în perioada caldă a anului. Vara, se înregistrează săptămânal până la 45 de vizite la medic.

„Adresările practic sunt aceleași la adulți, prevalează mai mult la adulți, la copii până la 17 ani, de la 38 de ani, cele mai multe adresări”, a spus medicul Mariana Pîntea.

La Întreprinderea Municipală „Supravegherea și Protecția Animalelor” sunt întreținuți peste 500 de maidanezi.

„În baza activității întreprinderii municipale, asta ne este activitatea, în baza programului municipal Chișinău cu privire la capturarea, sterilizarea, înregistrarea, deparatizarea, vaccinarea patrupezilor fără supraveghere, au fost capturați, sterilizați 1079 de maidanezi, toți au trecut programul de sterilizare, capturare, dintre care peste 300 au fost plasați la azilul municipal Chișinău”, a menționat Ruslan Darie, șeful Întreprinderii Municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”.

Medicii recomandă evitarea contactului apropiat cu animalele fără stăpân, vaccinarea animalelor de companie, iar în cazul în care ați fost mușcat de un câine, apelați de urgență la ajutorul medicului. În Republica Moldova, imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.

Citește mai mult