Social

Ministra Justiției, despre crearea Curții Anticorupție. La ce etapă suntem și cum vor fi aleși judecătorii

Curtea Anticorupție va avea propriul sediu, iar judecătorii Curții vor fi verificați foarte strict, după anumite criterii stabilite în lege. Noul organ va avea cel mult 15 judecători, care vor lucra în strânsă cooperare, în special cu Procuratura Anticorupție, care are drept prioritate examinarea dosarelor privind corupția mare. Precizările au fost făcute de către ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.

Ministra a menționat că specializarea judecătorilor nu este o idee nouă, or, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, activează deja patru judecători specializați pe cauze de corupție. Printre criteriile de selectare a acestora, ministra a numit: experiența profesională, reputația ireproșabilă și integritatea.

„Cu siguranță, acești judecători vor fi verificați foarte strict, după anumite criterii stabilite în lege, fiindcă trebuie să ne asigurăm că acești judecători sunt din cei profesioniști, curajoși, integri. Dar sunt mai multe păreri în cadrul grupului de lucru la Parlament. Unii preferă ca acești judecători să fie incluși în lista judecătorilor care sunt acum supuși evaluării de către Comisia II cu privire la evaluarea externă a judecătorilor. Alții spun că, de altfel o părere reiterată și în opinia Comisiei de la Veneția, că ar putea fi luat în considerație, având în vedere că noi avem deja Consiliul Superior al Magistraturii care a trecut de procedură de vetting, este organ funcțional și mâine va avea loc adunarea generală a judecătorilor. Și sperăm că în acest timp vor avea loc și alegerile ce ține de membri care să facă parte din colegiul de selecție, evaluare a performanțelor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, și atunci o altă soluție ar fi ca acest nou colegiu să evalueze performanța și a acestor judecători care să facă parte din instanța anticorupție. Acesta a rămas încă un element care urmează să fie decis finalmente înainte de adoptarea în lectura a doua a acestui proiect”.

Ministra Justiției a precizat că în proiectul de lege este prevăzut că completele respective specializate vor fi de până la 15 judecători, iar pentru instanța de apel va fi un colegiu de apel pe lângă Curtea Anticorupție.

Proiectul de lege privind Curtea Anticorupție ar putea fi adoptat până la finele acestui an și ar urma să fie implementat la începutul anului viitor.

Amintim că, în martie anul trecut, șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. După ședința Consiliului Suprem de Securitate din 11 noiembrie, șefa statului a declarat că este necesară urgentarea înființării acestei instanțe.

Menționăm că crearea Curții Anticorupție este și o cerință a Fondului Monetar Internațional, evidențiată în evaluarea recentă a programului cu Republica Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult