După demisia Veronicăi Dragalin, reorganizarea procuraturilor specializate va continua, susține ministra Justiției
Reorganizarea procuraturilor specializate va continua, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după ce Veronica Dragalin și-a anunțat intenția de a demisiona din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA). Autoritățile susțin că reforma nu vizează persoane, ci are drept scop eficientizarea activității instituțiilor de drept.

„Guvernul și Parlamentul vor continua toate eforturile necesare în vederea eficientizării activității procuraturilor specializate”, a afirmat Mihailov-Moraru.
Ministra Justiției a respins acuzațiile potrivit cărora inițiativa legislativă ar slăbi lupta împotriva corupției. „Întotdeauna Guvernul, dacă vorbim instituțional de Ministerul Justiției, a fost deschis tuturor propunerilor de modificare a legislației și a cooperat prin intermediul platformei anticorupție, unde au participat mai mulți actori ai instituțiilor de forță și de drept. Cu siguranță au fost și divergențe, dar pe partea ce ține de anumite acuzații nu le considerăm întemeiate, fiindcă Ministerul Justiției a depus toate eforturile necesare în vederea eficientizării procuraturilor specializate și nu în ultimul rând pe partea ce ține de îmbunătățirea legislației.”
Referitor la numirea unui șef interimar la Procuratura Anticorupție, ministra a precizat că „e prematur la această etapă, fiindcă urmează să se discute acest subiect în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).”
Cererea de demisie a Veronicăi Dragalin a fost publicată pe un canal de Telegram. Aceasta a solicitat eliberarea din funcție începând cu data de 21 martie. Dacă până atunci nu își va retrage cererea, Procurorul General va înainta către CSP candidatura unui procuror-șef interimar, a explicat șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al CSP, Eugen Roșca.
Între timp, proiectul de lege privind crearea noii structuri — Procuratura pentru Combaterea Corupției și Criminalității Organizate (PACCO) — se află în consultări publice și urmează să fie supus votului Parlamentului. Momentul aprobării legii va determina dacă va fi organizat un nou concurs pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție sau pentru conducerea viitoarei PACCO.
În discursul în care și-a anunțat intenția de a demisiona, Veronica Dragalin a făcut apel la deputați să reflecteze asupra consecințelor acestei reforme. „Lichidarea Procuraturii Anticorupție va avea implicație gravă și periculoasă pentru statul de drept în Republica Moldova și pentru parcursul european consacrat în Constituția Republicii Moldova”, a declarat Dragalin.
Contactat pentru o reacție, unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS Dorian Istrati, a explicat că reforma vizează întărirea instituțiilor și nu persoane individuale. „Proiectul înregistrat, la care eu tot sunt co-autor, nu-i despre o persoană, dar e despre a construi o procuratură specializată, o procuratură mai bună, mai integră, fiindcă ceea ce avem la moment este o slăbiciune a acestor instituții. Respectiv, rezultatele cetățenii le-au văzut — care nu există — de aceea este necesară o schimbare de sistem, de aceea intervenim prin acest proiect de lege”, a explicat deputatul.
Anunțul Veronicăi Dragalin vine pe fondul dezbaterilor intense generate de inițiativa de comasare a Procuraturii Anticorupție cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. PA a criticat proiectul de lege, susținând că reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și avertizând că „lichidarea Procuraturii Anticorupție va avea implicații grave și periculoase pentru statul de drept în Republica Moldova și pentru parcursul european consacrat în Constituția Republicii Moldova.”
Amintim, proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii a fost publicat joi, 13 februarie, fiind înregistrat o zi mai devreme în Parlament. Potrivit documentului, noua entitate va funcționa independent în cadrul Procuraturii Generale și va înlocui cele două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție și cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
- Igor Grosu: Astăzi a fost înregistrat proiectul de lege cu privire la comasarea PA și PCCOCS
- Dorin Recean, despre crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate: „Este necesară, pentru că lucrurile s-au schimbat”
Noua instituție ar urma să fie responsabilă de urmărirea penală în cazurile de corupție, infracțiuni de tortură, acte de terorism și crime organizate, coordonarea anchetelor desfășurate de alte organe de urmărire penală, reprezentarea acuzării în instanțele de judecată pe toate nivelurile – fond, apel și recurs, dar și investigarea fraudelor electorale și a infracțiunilor financiare complexe, inclusiv spălarea de bani în scopuri politice.
Precizăm că ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 29 ianuarie despre inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS, pentru a îmbunătăți investigarea cazurilor de corupție și crimă organizată. Până atunci, dosarele complexe ar putea fi transferate către Secția pentru combaterea corupției politice și spălării banilor, care a fost creată recent în cadrul Procuraturii Generale. Totodată, autoritățile iau în calcul suplimentarea acestei secții cu procurori din PA și PCCOCS, care să colaboreze și să se concentreze pe cazurile de corupere electorală și politică.
Șefa PA, Veronica Dragalin, a contestat necesitatea fuziunii, argumentând că nu au fost prezentate motive plauzibile și convingătoare care să o justifice. Șeful PCCOCS, Victor Furtună, nu a comentat inițiativa, iar procurorul general Ion Munteanu a declarat că va oferi detalii după ce va analiza propunerea.
Citește și: