Social

ANSA despre situația pe piața cărnii de porc: Securitatea alimentară nu este afectată

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Securitatea alimentară din Republica Moldova nu a fost afectată și nu există premise pentru o criză pe piața cărnii de porc după identificarea celor două mari focare de pestă porcină africană, la Anenii Noi și Criuleni. Asigurările au fost făcute de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care monitorizează piața.

Majoritatea oamenilor cu care a discutat reporterul Radio Moldova au spus că deocamdată nu au observat scumpiri la carnea de porc. Unii susțin că vor cumpăra mai puțină carne sau vor căuta alternative pentru masa de Paști, în timp ce alții sunt îngrijorați de siguranța produselor.

Prețurile de carne au crescut odată cu inflația, am observat o anumită creștere. Nu cred că voi renunța la carne. Nu mă tem să cumpăr carne de porc, fiindcă important este cum ea este pregătită termic.”;

Înainte cumpăram mai des carne de porc, acum mă limitez. Cred că putem să alegem în loc de carne feluri de bucate care se fac cu ciuperci, spre exemplu. Și asta este tot un factor că am auzit că pesta porcină avansează în Republica Moldova și cred că e bine de făcut acum o pauză.

Eu nu prea am observat o creștere mare, prețurile cam de la 1 ianuarie au crescut. Totuși există o tradiție de sărbători, când mielul este bucata preferată pe masa de sărbătoare. Nu mi-e frică, deoarece noi de multe ori procurăm. Există serviciul sanitar de stat din Moldova, există ANSA, se fac verificări. Noi procurăm din centrele comerciale, unde la fel sunt testate.

Directorul general adjunct pe domeniul sanitar-veterinar de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu, asigură populația că în țară există un număr suficient de porci pentru a asigura consumul la nivel național. El a îndemnat oamenii să nu facă panică și să se informeze din surse oficiale.

Stocul existent încă de porcine cu vârsta de la 6 la 8 luni, care este vârsta porcilor apți de a fi sacrificați, este încă de 23 mii de porci. De aici, este exclus acele două ferme care au fost lovite de pesta porcină africană. Cu atât mai mult, în urmă acestor stocuri, vin următoarele loturi de porcine cu vârsta de 3-5 luni, care ulterior urmează să intre în procesul de sacrificare și numărul acestora este de circa 64 mii de porci. Putem menționa cu toată certitudinea că necesarul stocurilor de porci pentru sacrificare și plasare pe piața a cărnii proaspete nu ar exista riscuri.

Amintim că, recent, procesatorii din sectorul zootehnic au discutat la o întâlnire cu premierul Dorin Recean despre riscul unui eventual deficit de carne de porc la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști. Guvernul a dat asigurări că va susține producătorii. Precizăm că două focare mari de pestă porcină au fost depistate recent la ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi și în satul Cimișeni, raionul Criuleni. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost depistate peste 30 de focare de pestă porcină.

CITEȘTE ȘI:

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult