Externe

FSB-ul rus a anunțat reținerea a patru „agenți ai Ucrainei”, recrutați în R. Moldova. The Insider: „Au fost arestați în 2023-2024”

Doi cetățeni moldoveni ar fi fost reținuți de Serviciul Federal de Securitate din Federația Rusă, pentru că ar fi pregătit sabotaje în Rusia. Pe lângă aceștia, au fost reținuți și doi cetățeni ruși, care ar fi fost recrutați de serviciile ucrainene. În același timp, The Inside scrie că toate aceste persoane au fost arestate în perioada 2023-2024. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău nu a comentat, deocamdată, această informație.

A fost reținut un cetățean moldovean recrutat de Kiev, care a transportat în Rusia dispozitive explozive puternice”, a transmis FSB-ul rusesc.

Este vorba despre cetățeanul Republicii Moldova, Marius Prunianu, născut în 2001, care, potrivit FSB, ar fi transportat în Rusia, ascunse în Toyota Land Cruiser Prado, trei dispozitive explozive pe bază de explozibil plastic C-4, fiecare cântărind 1,6 kg. Cu toate acestea, Prunianu nu a fost reținut nici ieri, nici astăzi, ci în 2024. Acest lucru reiese din declarația FSB și este confirmat de includerea lui Prunianu în „lista teroriștilor și extremiștilor” în aprilie 2024.

În Crimeea, un cetățean al Moldovei a fost reținut pentru pregătirea unui atac terorist, colaborând cu serviciile secrete ale Kievului”, a mai informat FSB.

Într-o știre publicată se raportează că a doua persoană reținută se numește Evgeni Kurdoglu și s-a născut în 1992, iar reținerea a avut loc în Kerci. Se menționează că anterior a fost condamnat pentru comiterea unui furt pe teritoriul Ucrainei. Conform versiunea FSB, Kurdoglu în aprilie 2024 a „luat legătura inițial prin internet cu un reprezentant al serviciilor secrete din Ucraina, la ordinul căruia a colectat și transmis informații, inclusiv foto și video materiale despre locațiile de dislocare a echipamentului militar și pozițiile de apărare antiaeriană, obiectivele de infrastructură de transport și energetică din Crimeea, precum și rezultatele atacurilor cu rachete ale inamicului”.

În același timp, un comunicat de presă similar a fost deja publicat pe canalul „Raportări Operative” în august 2024: „La Kerci a fost reținut un cetățean al Moldovei, născut în 1992, anterior condamnat pentru comiterea unui furt pe teritoriul Ucrainei. În aprilie 2024, prin intermediul internetului, a stabilit în mod proactiv o cooperare confidențială cu un reprezentant al serviciilor secrete ucrainene, la cererea căruia a desfășurat colectarea și transmiterea de informații, inclusiv materiale foto și video ale locațiilor tehnicii militare și pozițiilor de apărare antiaeriană ale Forțelor Armate ruse, ale obiectivelor de infrastructură de transport și energetică din Crimeea, precum și ale rezultatelor loviturilor cu rachete ale inamicului”.

TASS a publicat următoarea știre despre reținerea unor persoane „recrutate de serviciile speciale ucrainene pe teritoriul Moldovei”. De această dată, este vorba despre cetățenii ruși, Serghei Okrușko și Irina Izmailova.

Potrivit The Insider, reținerile despre care TASS a publicat știri au avut loc de fapt în anul 2023: Okrushko — în iulie, după explozia de la rafinăria Kuibîșev din Samara, unde lucra, iar Izmailova — în august, după percheziția la domiciliul său, în timpul căreia forțele de ordine ar fi descoperit urme de explozibil. Serghei Okrushko a fost arestat de instanță a doua zi, pe 29 iulie 2023, iar Irina Izmailova — pe 2 septembrie în același an.

Astfel, toate cele patru arestări ale persoanelor care, conform forțelor de ordine, au fost recrutate în Moldova de către serviciile secrete ucrainene, au avut loc încă în anii 2023–2024, precizează The Insider.

Știrile despre demascarea „diversioniștilor” au apărut pe fondul unei crize diplomatice între Republica Moldova și Rusia, care a început după arestarea la Chișinău, pe 26 martie, a șefului prorus al autonomiei găgăuze, Evgheni Guzu. Pe 31 martie, țara noastră a anunțat că va expulza trei diplomați ruși. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a acuzat Rusia de implicare în procesele judiciare ale deputatului Nesterovski și ale șefului găgăuz, Guzu. Precizăm, pe 13 aprilie, liderul comunității ruse, Valerii Klimenko, a fost reținut pe aeroportul din Chișinău.

Citește mai mult