Justiție

Președintele CSM: Modul de creare a Curții Anticorupție va fi decis de politic. Societatea așteaptă rezultate

Societatea așteaptă rezultate în examinarea dosarelor de corupție aici și acum, iar noi trebuie să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru ca această categorie de dosare să fie examinată cât mai rapid. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul emisiunii „Pe Față” de la Moldova 1. Șeful CSM s-a referit la importanța activității cât mai eficiente a unei instanțe de judecată specializată în examinarea cazurilor de corupție, în special a celor de rezonanță.

Evident, sunt dosare complexe, dosare mari cu sute de volume pe alocuri, unde trebuie audiați sute de martori, unde sunt solicitate toate tipurile de expertize care durează”, a subliniat Sergiu Caraman, adăugând că „un singur lucru este cert” și anume că „judecătorii specializați pe această categorie de dosare dau un randament mult mai bun”. Președintele CSM s-a referit la gradul lor de pregătire, subliniind că „judecătorul specializat poate acoperi toate dimensiunile acestei materii”.

Sergiu Caraman a lăsat să se înțeleagă că CSM este pregătit pentru o decizie politică privind formarea Curții Anticorupție. Discuțiile s-au axat pe capacitățile imediate ale viitoarei instanțe specializate.

Dacă vorbim de o curte separată, o curte care să fie cu sediu separat, cu secretariat separat și cu tot de ce are nevoie o instanță de judecată ca să activeze, vreau să vă spun că astăzi nu suntem pregătiți. Nu avem un sediu unde să plasăm această instanță anticorupție”, a menționat șeful CSM.

Potrivit sursei citate, cel de-al doilea model ar fi mai eficient, cel puțin la etapa inițială.

Dacă se va merge pe ideea de a menține specializarea la unul din sediile instanțelor din țară, atunci lucrurile pot fi mai ușor puse la punct și este mai realizabil să avem aceste instanțe care să examineze cauzele anticorupție în cel mai scurt timp”, a explicat Sergiu Caraman.

Președintele CSM a adăugat că în ce mod și „pe ce cale se va merge urmează să vedem, cum va decide politicul”.

Dar este un lucru cert - societatea la fel așteaptă. Deci, nu este doar strict despre politic, este ceea ce așteaptă societatea. Societatea așteaptă ca această categorie de dosare să fie prioritar examinată și soluțiile pe această categorie de dosare să fie date prompt, să nu avem cauze care trenează zeci de ani și societatea a și uitat de ele”, a menționat Sergiu Caraman.

În același context, el a amintit că CSM a dat și un aviz la proiectul elaborat privind crearea Curții Anticorupție.

Noi am optat pentru crearea completelor specializate în cadrul instanțelor de judecată. Am dat drept exemplu ceea ce se întâmplă la Chișinău și faptul că s-a dovedit în această perioadă nu tare mare de timp că și completele specializate în cadrul instanțelor de judecată sunt eficiente”, a specificat președintele CSM.

Potrivit lui Sergiu Caraman, anul acesta au fost pronunțate mai bine de 100 de sentințe în cauzele de corupție. „Este un lucru bun, este un start bun, cred eu, și este temelia sau baza creării acestei instanțe. Acest fapt ne vorbește despre necesitatea existenței unei asemenea instanțe în Republica Moldova”, a adăugat șeful CSM.

Amintim că, în martie 2023, șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. Potrivit acelui proiect, Curtea Anticorupție urma să dispună de propriul sediu, iar judecătorii Curții să fie verificați foarte strict, după anumite criterii stabilite în lege.

Menționăm că înființarea Curții Anticorupție este și o cerință a Fondului Monetar Internațional, evidențiată în evaluarea programului cu Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult