Începe procesul de reorganizare a Căii Ferate din Moldova

Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul de reorganizare a Căii Ferate din Moldova (CFM). Directorul general al APP, Roman Cojuhari, a precizat că a început să elaboreze un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens.
„Procesul de reformă feroviară din R. Moldova este ghidat de noul Cod feroviar, adoptat în februarie 2022. Acesta presupune reforma sectorului prin separarea proceselor de gestionare de infrastructură și a operațiunilor cu pasageri sau marfă”, a menționat Roman Cojuhari, potrivit unui comunicat emis de APP.
Potrivit inițiativei, infrastructura feroviară ar urma să fie gestionată de CFM, iar operațiunile cu pasageri sau marfă să fie administrate de o societate comercială cu capital integral de stat, inclusiv întreținerea propriului parc de locomotive și vagoane.
Propunerile privind reorganizarea CFM pot fi prezentate până pe 25 aprilie, precizează APP.
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea a declarat la Moldova 1 că această reorganizare este una oportună, având în vedere situația financiară precară a întreprinderii. Infrastructura este un element strategic în care statul investește și subvenționează, dar transportul de marfă pe calea ferată trebuie să devină unul concurențial, trebuie să fie mai digitalizat și mai puțin birocratizat, a mai menționat Vladimir Bolea.
Amintim, Calea Ferată din Moldova se confruntă cu un șir de probleme care periclitează activitatea întreprinderii. Pentru a redresa situația în domeniu, Guvernul își propune să relanseze activitatea CFM prin investiții în infrastructură. Astfel, anual, statul ar putea aloca, timp de cinci ani, 400 de milioane de lei pentru întreținerea și modernizarea rețelei feroviare, în baza unui contract multianual care urmează a fi semnat între Ministerul Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova, în urma unor consultări publice.
Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, atunci când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Asta a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână.
Amintim că feroviarii au protestat de mai multe ori pentru că nu le sunt achitate restanțele salariale, care au ajuns la milioane de lei. Totodată, este de menționat faptul că în jur de o mie de pensionari care continuă să lucreze la Calea Ferată ar putea rămâne fără lucru în urma reducerilor de personal, anunțate recent de CFM, în contextul unui proces amplu de optimizare a cheltuielilor.
CITEȘTE ȘI:
Vladimir Bolea: Calea Ferată din Moldova ar putea fi divizată în două societăți pe acțiuni
Agenția Rezerve Materiale transmite către CFM 250 de tone de motorină
Investiții în CFM: statul propune alocarea a 400 milioane de lei anual, pentru următorii cinci ani
Modernizarea infrastructurii feroviare, cheia pentru salvarea CFM: Ce soluții propun autoritățile