Social

Prețurile la mezeluri ar putea crește cu până la 12%, spun procesatorii. MAIA afirmă că nu sunt motive pentru scumpiri

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Prețurile la mezeluri ar putea crește după ce mai multe ferme de porci din țară au fost afectate de pesta porcină africană, iar carnea importată va fi mai scumpă. Un alt motiv îl constituie depășirea cotei pentru acest an de carne care putea fi importată fără taxe, susțin unii procesatori. Totodată, autoritățile și asociațiile de profil dau asigurări că pe piața internă a Republicii Moldova există o cantitate suficientă de carne de porc, și nu sunt motive pentru a majora prețurile.

Prețurile la mezeluri ar putea crește cu până la 12%, asta după ce prețurile la materia primă s-au majorat semnificativ, iar carnea de porc de la producătorii autorizați nu ar fi suficientă în Republica Moldova, au precizat pentru Radio Moldova unii procesatori de carne de porc.

În același timp, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Iurie Scripnic, a confirmat pentru postul nostru de radio că nu există motive obiective pentru a majora prețul mezelurilor fabricate din carne de porc, deoarece pe piață este suficientă materie primă. El a mai subliniat că, deși cota anuală de 5.500 de tone de carne netaxată a fost deja importată în Republica Moldova, aceasta nu a fost încă consumată din depozite.

Sursele și datele care le avem și dispune Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ne vorbesc despre o acoperire a necesarului până la sfârșit de luna iunie 2025. Venim în luna iunie și vedem de ce perioadă mai are nevoie sectorul de creștere pentru că ei acum merg în popularea animalelor și vorbesc de import de purcei vii cu o masă corporală de 25-30 de kilograme care sunt puși la îngrășare, peste 3 luni de zile vor fi sacrificați.

Cel mai bine vorbesc despre prețuri piețele autorizate agricole, sălile de comercializare și magazinele specializate pentru vânzare de carne, în special de carne de porc. Puteam merge și vedea că aceste prețuri nu s-au majorat”, a adăugat reprezentantul MAIA.

În ceea ce privește taxa de import de 25% pentru cantitatea de carne importată peste cota anuală, Iurie Scripnic susține că aceasta nu va fi revizuită deoarece țara noastră nu se confruntă cu un deficit de carne, cel puțin până la sfârșitul lunii iunie.

Directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Alexandr Manciu, a precizat că deși au fost înregistrate 35 de focare de pestă porcină de la începutul anului, dintre care 5 sunt în etapă finală de eradicare, Republica Moldova nu se confruntă cu un deficit de carne.

Atât din datele de care dispunem noi, cât și din datele pe care le prezintă și crescătorii de animale, nu arată careva penurii la moment de porci. Sunt porci care pot fi livrați pentru a fi sacrificați și a pune la dispoziție acele cantități de carne necesară pentru piața interna.

Amintim că două focare mari de pestă porcină au fost depistate la mijlocul lunii martie la două ferme: din Roșcani, raionul Anenii Noi și din Cimișeni, raionul Criuleni. Ulterior au fost sacrificați aproximativ 120 mii de porci.

CITEȘTE ȘI:

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult