Constantin Borosan: Republica Moldova a înregistrat anul trecut cel mai mare progres în implementarea reformelor în domeniul energetic
Pentru a crește investițiile în domeniul energetic și a dezvolta producția locală de energie, Guvernul supune spre consultări publice un proiect de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. În procesul de asigurare a rezilienței energetice vom beneficia de ajutorul Uniunii Europene.
Pe parcursul anului trecut, țara noastră a înregistrat cel mai mare progres în implementarea reformelor în domeniul energetic, iar acest lucru ne motivează să dezvoltăm sectorul, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Potrivit acestuia, prin modificări la actuala lege, autoritățile își propun să atragă un număr mai mare de investitori pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile și să susțină producătorii locali.
„Legea face parte dintr-un efort realizat cu suportul secretariatului comunității energetice de a pregăti cadrul juridic necesar în vederea organizării licitațiilor pentru capacități mari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, parcuri fotovoltaice mari, parcuri eoliene care va contribui pe de o parte la creșterea securității energetice în țara noastră, datorită producției de energie locală, reducerea importurilor, reducerea dependenței de surse străine”, a declarat Constantin Borosan.
Directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschle, și-a exprimat deschiderea pentru a susține Republica Moldova în procesul de asigurare a rezilienței energetice. El a precizat că în pofida crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, țara a reușit să devină lideri la nivelul comunității energetice.
„Cred că ceea ce discutăm astăzi aici este despre o nouă eră a sistemului de energie provenită din surse regenerabile, cu perspective de dezvoltare. În aceste vremuri de criză, Republica Moldova a devenit un lider în cadrul comunității energetice, iar aceste rezultate ne fac să vedem potențial în această țară, întrucât putem dezvolta o speranță pentru regiune, dar și pentru întreaga Comunitate europeană”, a menționat Dirk Buschle.
Comunitatea energetică este o organizație internațională care a fost fondată în anul 2005 și are scopul de a crea o piață integrată a energiei produse în țările blocului comunitar.