Social

ȘTIRILE SERII: Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat desemnarea membrilor CSM; Maia Sandu a anunțat că va convoca Consiliul Suprem de Securitate; Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat desemnarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată astăzi, după o pauză de patru ani, a decis amânarea numirii celor patru membri permanenți și a unui supleant din rândul judecătorilor în cadrul Consiliul Superior al Magistraturii. Întreruperea adoptării unei decizii în acest sens a fost anunțată până la sfârșitul lunii aprilie.


Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor CSM

„Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, se arată în mesajul președintelui Maia Sandu.


Ministrul Justiției, după amânarea Adunării Judecătorilor: Se impune întreprinderea unor soluții dure

Adunarea Generală a Judecătorilor de astăzi a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare, a declarat ministrul justiției Veronica Mihailov-Moraru pe pagina sa de Facebook după întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor.


Maia Sandu, apel către toate forțele politice: Puneți aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste

Președintele Maia Sandu a făcut astăzi apel către toate forțele politice să susțină necondiționat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-un discurs ad-hoc de la tribuna centrală, în aplauzele majorității parlamentare și în lipsa opoziției, șefa statului a declarat că, în 2030, Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene.


Experți, despre discursul Maiei Sandu din Parlament: Anul 2030 poate fi o dată de aderare la UE, cu condiția că parcursul european nu va fi întrerupt

Discursul de astăzi al președintelui Maia Sandu în plenul Parlamentului a fost unul amplu, care a inclus și o descriere concludentă a situației actuale privind securitatea statului – sunt de părere experții. Potrivit lor, instituțiile abilitate sunt obligate să ia în calcul informațiile referitoare la unele amenințări la securitatea statului și să ia măsuri de contracarare a tentativelor de destabilizare a situației în Republica Moldova.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, declară sprijin Republicii Moldova „în fața tentativelor de destabilizare rusești”

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, fața de „tentativele de destabilizare rusești” în Republica Moldova și „tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse și Agerpres.


Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin. Reacția Moscovei: „Deciziile CPI nu au nici un sens pentru țara noastră”

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, dar și a comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova Belova, care s-ar face responsabilI de deportările ilegale ale copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei, informează BBC.


Mai multe companii chineze ar fi trimis Federației Ruse puști de asalt și alte echipamente

Mai multe companii chineze, între care și una conectată la guvernul de la Beijing, au trimis Federației Ruse 1.000 de puști de asalt și alte echipamente, inclusiv drone și veste antiglonț, care ar putea fi folosite în scopuri militare, informează Politico.

Armamentul a fost transportat în perioada iunie – decembrie 2022, potrivit publicației americane, care face trimitere la ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.

Totodată, președintele chinez Xi Jinping va întreprinde o vizită în Rusia în perioada 20-22 martie, la invitația președintelui rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut astăzi de serviciul de presă al Kremlinului. Cei doi șefi de stat vor avea un schimb de opinii privind aprofundarea cooperării dintre Moscova și Beijing pe arena internațională.


Oficialii americani declară că vor urmări atent întâlnirea dintre președintele Chinei, Xi Jinping și președintele rus, Vladimir Putin

Oficialii americani au declarat vineri că vor urmări cu atenție întâlnirea de la Moscova, de săptămâna viitoare, dintre președintele Chinei, Xi Jinping și președintele rus, Vladimir Putin, pe fundalul temerilor că China ar putea furniza arme Rusiei.

Îngrijorarea oficialilor americani nu este că armele chinezești ar ajuta Rusia să obțină o victorie decisivă în Ucraina, ci faptul că un ajutor letal din partea Beijingului ar putea prelungi conflictul, despre care oficialii americani cred că îl favorizează pe Vladimir Putin. Un război prelungit ar putea, de asemenea, avantaja China, dacă resursele și atenția SUA sunt consumate în Ucraina, în loc să fie consumate în Asia, unde Beijingul a devenit din ce în ce mai autoritar din punct de vedere militar.


Pe strada 31 August 1989 au fost identificate insule cu pavaj vechi cu valoare istorică: Lucrările de reparație au fost stopate

Primarul Ion Ceban a afirmat astăzi că pe porțiunea Bănulescu-Bodoni și Pușkin a străzii 31 August 1989 au fost identificate alte insule cu pavaj vechi, după ce săptămâna trecută în timpul lucrărilor de reconstrucție muncitorii au descoperit o porțiune de pavaj cu valoare istorică. Potrivit primarului capitalei, lucrările de reparație între străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin au fost stopate. Acestea vor fi reluate după ce responsabilii și reprezentanții Primăriei, Ministerului Culturii și comunității de arheologi vor evalua descoperirea.


Datele meteo

Pe 18 martie vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Se așteaptă cer variabil, fără precipitații esențiale. Vântul va sufla din partea NE, de la slab la moderat. Noaptea temperatura aerului va oscila între -2...+3 °C, iar ziua între +6 și +11 grade. Pe 19 martie vremea se va încălzi.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult