Social

ȘTIRILE AMIEZII: Maia Sandu declară că neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări o respectă; Turcia și-a dat acordul pentru aderarea Finlandei la NATO; Stagii plătite pentru tineri

Maia Sandu: „Trebuie să avem un sistem de apărare. Neutralitatea nu înseamnă să stai și să aștepți să vină să te cotropească dușmanul”

Republica Moldova trebuie să fie capabilă să se apere, iar neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări o respectă, a declarat președinta Maia Sandu la postul public de televiziune. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor în continuare susțin neutralitatea, iar autoritățile respectă alegerea cetățenilor, a mai precizat șefa statului.

Republica Moldova va impune mai multe sancțiuni Federației Ruse. Precizările ministrului de Externe Republica Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care vor viza mai mulți cetățeni ruși, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit oficialului, este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate în agresiunea împotriva Ucrainei.


Ce cred experții despre legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată recent de Parlament

Legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată în două lecturi de Parlament, a fost necesară pentru a lua măsuri rapide de prevenire și remediere a amenințărilor de acest gen. Declarația a fost făcută la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova, de către expertul juridic în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Vitalie Varaniță.


Eforturile autorităților de la Chișinău depuse în vederea lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și agenda bilaterală a fost discutată în cadrul unei noi runde de consultări politice interministeriale moldo-lituaniene, conduse la nivel de directori, informează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Directorii lituanieni pentru politica de vecinătate estică și pentru Uniunea Europeană s-au referit la susținerea de către Lituania a parcursului european al Republicii Moldova. În acest sens a fost reiterată deschiderea autorităților lituaniene de a împărtăși cu omologii moldoveni experiența relevantă pentru procesul de aderare.

Șeful direcției cooperare multilaterală, Victor Lăpușneanu, a vorbit despre evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean, situația de securitate în regiune, precum și despre pregătirile pentru Summit-ul Comunității Politice Europene din 1 iunie la Chișinău.

Precizăm că următoarea rundă de consultări interministeriale moldo-lituaniene va avea loc la Vilnius în anul 2024.


Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în sectorul public Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, vor beneficia de programe plătite pentru desfășurarea stagiilor de practică în sectorul public, potrivit unui proiect de lege votat ieri în cadrul ședinței parlamentului. Astfel, tinerii vor fi motivați să rămână în țară și să activeze în instituțiile publice, acolo unde se atestă o lipsă de forțe de muncă, afirmă deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Ana Calinici.


Pe strada 31 August 1989 au fost identificate alte insule cu pavaj vechi, după ce săptămâna trecută în timpul lucrărilor de reconstrucție muncitorii au descoperit o porțiune de pavaj cu valoare istorică. Potrivit primarului capitalei, lucrările de reparație între străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin au fost stopate. Acestea vor fi reluate după ce responsabilii și reprezentanții Primăriei, Ministerului Culturii și comunității de arheologi vor evalua descoperirea. Primăria a anunțat cetățenii că până pe 19 martie, din cauza lucrărilor de reabilitare a străzii 31 August 1989, va fi stopat traficului rutier în perimetrul străzilor Ismail și Ciuflea.


[Producătorii de film vor putea atrage mai ușor investiții străine pentru realizarea proiectelor cinematografice](Producătorii de film vor putea atrage mai ușor investiții străine pentru realizarea proiectelor cinematografice) Producătorii de film din Republica Moldova vor putea atrage mai ușor investiții străine pentru realizarea unor proiecte cinematografice. Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, s-a referit la importanța acestei convenții.


Biden salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare pe numele lui Putin Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este „justificat”, a declarat Joe Biden, citat de AFP. Președintele american, exprimându-se în fața jurnaliștilor la Casa Albă, a amintit că instituția nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuși, un semnal foarte puternic.


Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO. Erdogan și-a dat acordul, dar nu și pentru Suedia Turcia și-a dat acordul pentru aderarea Finlandei la NATO. Parlamentul de la Ankara urmează să ratifice aderarea acestei țări, nu însă și pe cea a Suediei, potrivit Digi24. Finlanda a făcut pași sinceri pentru îndeplinirea promisiunilor înscrise în memorandumul tripartit de la Madrid” semnat în iulie anul trecut, a afirmat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan la o conferință de presă comună cu omologul său finlandez.


În urma unei cooperări între Comisia Europeană și autoritățile române, s-a ajuns la un acord privind lansarea în România, a unui proiect pilot pentru gestionarea migrației. Acesta prevede punerea în aplicare de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor și al cooperării internaționale, pe baza bunelor practici românești în aceste domenii.

Proiectul-pilot va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar din partea Comisiei și a principalelor agenții UE din domeniul afacerilor interne -Agenția Europeană pentru Azil, Europol și Frontex.

Comisia Europeană precizează într-un comunicat că acesta este un rezultat concret și important al angajamentului și sprijinului la nivel înalt al României pentru o soluție durabilă de gestionare a migrației la nivelul UE. România, prin poziția sa geografică strategică, care se învecinează cu Serbia, Ucraina și Republica Moldova, joacă un rol-cheie în securizarea frontierei Uniunii Europene, contribuind în mod eficient la gestionarea migrației și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate.


Date meteo Astăzi se prevede cer variabil, fără precipitații esențiale.Vântul va sufla din Nord-Est, de slab la moderat, presiunea atmosferică va fi înaltă. Valorile de temperatură se vor încadra între 6 și 11 grade. Acum în capitală sunt 8 grade.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult