Social

ȘTIRILE AMIEZII: Circulația pe podul de pontoane Leova- Bumbăta va fi deschisă în această primăvară; Cetățenii pot solicita online mai multe acte; Republica Moldova nu poate rezilia contractul cu Gazprom

Nicolae Ciucă, la Chișinău: România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova

Din luna mai va începe să funcționeze podul peste Prut de la Leova-Bumbăta, iar autoritățile de la Chișinău și București au convenit deja în privința unor proiecte în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, din contul ajutorului financiar nerambursabil oferit de România, a anunțat premierul Dorin Recean în conferința comună de presă cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Datorită ajutorului oferit de România și partenerii europeni, Republica Moldova a reușit să treacă cu bine de iarnă și putem avansa în parcursul european al țării, în pofida provocărilor lansate de Federația Rusă, a declarat Dorin Recean. Războiul din Ucraina și acțiunile de destabilizare susținute de Rusia reclamă o coordonare strânsă și constantă între cele două state, a afirmat, la rândul său, șeful Guvernului de la București.

România, principalul partener comercial al Republicii Moldova timp de un deceniu. Cum ne ajută statul român?

România este de aproape 10 ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar relațiile politice dintre cele două state s-au intensificat în ultimii ani. Țara vecină a ajutat Republica Moldova și în timpul pandemiei de Covid 19, dar și să facă față consecințelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Bucureștiul este și un susținător constant al procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.


„Trebuie aduși oameni puternici în sistem”. Opinia președintei Comisiei juridice de la București privind situația din justiția moldovenească

Situația din justiția moldovenească este una fără precedent, a declarat astăzi președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, Laura Vicol. Potrivit acesteia, „ceea ce se întâmplă, întrece cu mult orice situație prezentă într-o altă țară”.


Produsele autohtone vor fi promovate în România. Camera de Comerț și Industrie va organiza în acest an expoziții și târguri peste Prut Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova va organiza în acest an 45 de expoziții și târguri, inclusiv cinci în România, a anunțat președintele instituției, Sergiu Harea. Prima expoziție din România va avea loc la Cluj-Napoca, în luna mai.


Republica Moldova, în baza avizului privind acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, trebuie cât mai curând posibil să adopte un Plan Național de Acțiuni privind respectarea drepturilor omului, inclusiv promovarea egalității de gen, a declarat în cadrul unui eveniment de lansarea la Ungheni a Serviciului Integrat pentru Victimele Violenței Sexuale, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks. La rândul său, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Andrei Buzu, a menționat că sunt necesare mai multe investiții pentru furnizarea de servicii pentru victimele violenței în bază de gen.


Victor Parlicov explică de ce Republica Moldova nu poate rezilia contractul cu „Gazprom” Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, pentru a evita o criză umanitară în regiunea transnistreană, dar și pentru a alimenta cu energie electrică partea dreaptă a Nistrului, a declarat, într-un interviu la Agerpres, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.


Moldovagaz avertizează despre expirarea termenului-limită de achitare a facturii de plată pentru luna februarie 2023 și îndeamnă consumatorii finali să achite restanța pentru gazele naturale furnizate. Potrivit instituției, la data de 20 martie, datoria consumatorilor finali constituia 427 de milioane de lei, dintre care, 99 de milioane de lei revenea consumatorilor noncasnici, iar 327 de milioane de lei - consumatorilor casnici, fapt care periclitează executarea de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor sale contractuale față de furnizori.


Motorina se ieftineste, iar benzina ramane la același preț. ANRE a dat publicității prețurile plafon la benzină și motorină, valabile pentru ziua de maine, 24 martie. Astfel litrul de benzină rămâne la prețul de 24,52 lei. Motorina va costa mâine 21,33 lei/litru.


Agenția Servicii Publice lansează în regim de pilotare noi servicii din domeniul stare civilă De astăzi, Agenția Servicii Publice lansează în regim de pilotare prestarea a 19 servicii din domeniul stare civilă prin noua platformă de dezvoltare a serviciilor electronice, elaborată în comun cu Agenția de Guvernare Electronică. Prin intermediul noii platforme, cetățenii vor putea solicita on-line mai multe acte, care până acum erau oferite doar pe suport de hârtie.


Prețul unui kilogram de ceapă s-a majorat semnificativ. Ce părere au oamenii și care sunt explicațiile autorităților Prețul la ceapă s-a majorat cu peste 32 la sută în luna februarie comparativ cu ianuarie 2023, potrivit Biroului Național de Statistică. Unii vânzători cred că majorarea ar fi de 80 la sută. Prețurile la legume, în special la ceapă, s-au majorat din cauza scumpirii fertilizatorilor și produselor de protecție a plantelor, precum și a costurilor mari pentru păstrare. Totodată, până la războiul din Ucraina, o cantitate semnificativă de ceapă era adusă din regiunea Herson, acum însă exporturile sunt limitate, a menționat pentru postul nostru de radio secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.


Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei după război va costa 400 de miliarde de dolari Reconstrucția Ucrainei după terminarea războiului va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit expertizei Băncii Mondiale. Această sumă depășește cu mult estimările din septembrie 2022, când aceeași instituție susținea că pentru reconstrucția infrastructurii ar fi nevoie de 349 de miliarde de dolari.


Siguranța nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie este „precară”, avertizează directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmite Digi24. Potrivit unui comunicat al organizației, „ultima linie electrică de urgență” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată și în reparație”. Cu toate acestea, îi permite să asigure securitatea nucleară, în special, prin răcirea reactoarelor sale. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a înregistrat, până la finalul lunii februarie, peste 40 de incidente semnificative care au afectat centralele nucleare ucrainene de la începutul invaziei ruse.


O porțiune a străzii 31 august din capitală ar putea deveni pietonală Strada 31 august din Chișinău, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, ar putea deveni pietonală, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban. Cei mai mulți cetățeni susțin această inițiativă, argumentând necesitatea valorificării patrimoniului național.


În Franța, continuă protestele față de creșterea vârstei de pensionare. Manifestanții au blocat zeci de autostrăzi și căi ferate cu baricade de lemn pe care le-au incendiat. Pentru astăzi au fost programate cel puțin 320 de proteste în toată țara. Se așteaptă ca circulația metrourilor și a traficul feroviar din Paris să fie „puternic afectată”. Oponenții reformei pensiilor o consideră „nedreaptă” în special pentru femei și angajații cu locuri de muncă dificile.


Organizatorii Eurovision Song Contest 202 au stabilit ordinea evoluării reprezentanților țărilor participante la concurs. Astfel, reprezentantul Republicii Moldova Pasha Parfeni, va urca al 10-lea pe scenă cu piesa „Soarele și Luna”, fiind succedat de încă cinci participanți. După cum a fost stabilit anterior, Republica Moldova va evolua în prima semifinală, alături de alte 14 țări, printre care Serbia, Portugalia, Croația și Israel. Potrivit eurovision.tv, 37 de țări vor participa la concurs in acest an. Semifinalele concursului muzical se vor desfășura pe 9 și 11 mai, iar marea finală - pe 13 mai, la Arena Liverpool.


Date meteo

Cer variabil, fără precipitații. Vânt slab, presiunea atmosferică normală.Temperatura aerului ziua va oscila între +13..+18°C Pe 24 martie fără schimbări.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult