Social

ȘTIRILE SERII: România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova; Etapele de implementare a celor nouă condiționalități ale CE, prezentate de Nicu Popescu la Bruxelles; Mai mulți consilieri din CMC ar putea fi sancționați

Nicolae Ciucă, la Chișinău: România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova

De la domeniul educației, infrastructurii, securității, dar și în calea aderării la Uniunea Europeană, România a demonstrat că este alături de Republica Moldova și de cetățenii ei. Declarațiile au fost făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după întrevederea cu omologul său român Nicolae Ciucă. La rândul său, oficialul de la București a remarcat că România va continua să sprijine dezvoltarea capitalului uman din Republica Moldova.


Igor Grosu pleacă, în această seară, la București în aceeași aeronavă cu Nicolae Ciucă. Care este scopul vizitei și cine îl însoțește?

Prim-ministrul Dorin Recean, șeful Legislativului Igor Grosu și ministrul Economiei Dumitru Alaiba pleacă la București în această seară, în aceeași aeronavă cu premierul român Nicolae Ciucă, pentru a participa la o reuniune a investitorilor. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.


Republica Moldova va primi un sprijin suplimentar din partea Uniunii Europene

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prin implicarea României Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este „inadmisibil ca această țară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”, relatează Agerpres.


Etapele de implementare a celor nouă condiționalități ale CE, prezentate de Nicu Popescu la Bruxelles

Progresul în implementarea celor nouă condiționalități ale Comisiei Europene (CE) și armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, vor fi prezentate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la cea de-a doua reuniune a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană, care se desfășoară joi și vineri, la Bruxelles.


Moscova avertizează din nou și spune că va răspunde „pe măsură” în cazul alinierii țării noastre la sancțiunile europene

Federația Rusă va veni cu un răspuns pe măsură, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor impuse încă de la începutul războiului din Ucraina, de către țările europene. Declarația a fost făcută într-un briefing de presă de purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus, Maria Zaharova după ce autoritățile din Republica Moldova au anunțat că se vor alătura sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei.


Mai mulți de consilieri din CMC ar putea fi sancționați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Un grup de 33 de consilieri municipali ai Primăriei Chișinău ar putea fi sancționați, după ce Fracțiunea PAS au contestat la Centrul Național Anticorupție (CNA) legalitatea celor 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), pentru care au votat. Reprezentanții CNA au confirmat că aceștia și-au depășit atribuțiile de serviciu. De cealaltă parte, unii consilierii municipali susțin că votul lor nu contrazice prevederile legale.


Prețul unui kilogram de ceapă s-a majorat semnificativ. Ce părere au oamenii și care sunt explicațiile autorităților

Prețul pentru un kilogram de ceapă s-a majorat cu peste 32 la sută în luna februarie comparativ cu ianuarie 2023, potrivit Biroului Național de Statistică. Unii vânzători cred că majorarea ar fi de 80 la sută. Prețurile la legume, în special la ceapă, s-au majorat din cauza scumpirii fertilizatorilor și produselor de protecție a plantelor, precum și a costurilor mari pentru păstrare. Totodată, până la războiul din Ucraina, o cantitate semnificativă de ceapă era adusă din regiunea Herson, acum însă exporturile sunt limitate, a menționat pentru postul nostru de radio secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.


Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei după război va costa 400 de miliarde de dolari

Reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit expertizei Băncii Mondiale. Această sumă depășește cu mult estimările din septembrie 2022, când aceeași instituție susținea că pentru reconstrucția infrastructurii ar fi nevoie de 349 de miliarde de dolari.


Volodimir Zelenki, la Herson: „Vom restabili totul, vom reconstrui totul”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea sudică Herson, unde a vizitat infrastructura locală pe care a promis că o va reface după încheierea războiului, scrie G4Media.


O porțiune a străzii 31 august din capitală ar putea deveni pietonală

Strada 31 august din Chișinău, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, ar putea deveni pietonală, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban. Cei mai mulți cetățeni susțin această inițiativă, argumentând necesitatea valorificării patrimoniului național.


Eurovision Song Contest 2023 // Pasha Parfeni va urca al 10-lea pe scena de la Liverpool

Organizatorii Eurovision Song Contest 202 au stabilit ordinea evoluării reprezentanților țărilor participante la concurs. Astfel, reprezentantul Republicii Moldova Pasha Parfeni, va urca al 10-lea pe scenă cu piesa „Soarele și Luna”, fiind succedat de încă cinci participanți.


Datele meteo

Vineri, 24 martie, precipitații nu se prevăd, cerul va fi variabil, vântul va sufla slab, presiunea atmosferică va fi normală. Noaptea valorile de temperatură se vor încadra între +1 și +6°C, mâine ziua între +15 și +20 de grade.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Promo

Citește mai mult