SA Energocom publică informații despre prețul și cantitățile de gaze naturale procurate în perioada iunie-iulie curent
În perioada iunie-iulie curent, SA Energocom a achiziționat circa 300 milioane m3 de gaze naturale. O parte din acestea sunt destinate pentru consum curent, iar cealaltă parte au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina, urmând a fi utilizate în sezonul rece 2023-2024. Datele au fost făcute publice astăzi de către Energocom.
Viorica Rusica
În septembrie, prețul energiei electrice rămâne neschimbat pentru locuitorii malului drept al Nistrului
Prețul energiei electrice pentru locuitorii malului drept al Republicii Moldova rămâne neschimbat. Energocom și Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) au coordonat graficul de furnizare a energiei electrice în luna septembrie. Prețul constituie 66 USD/MWh, agreat la sfârșitul lunii martie, pentru o perioadă de 6 luni.
În primele 7 luni ale acestui an vinificatorii din Republica Moldova au exportat peste 70 de milioane de litri de vin
Exporturile de vinuri moldovenești au crescut cu 34 la sută în primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu anul 2022. Cea mai mare parte a vinurilor moldovenești ajung pe piața din România. Autoritățile, dar și parteneri de dezvoltare, susțin că vor implementa noi strategii pentru supravegherea și sprijinirea sectorului vitivinicol din Republica Moldova.
Olga Mînzat
Expert// De la obținerea independenței, salariile moldovenilor au crescut de două ori, în timp ce veniturile de 1,4 ori
Salariile moldovenilor au crescut de două ori, iar veniturile de doar 1,4 ori de la obținerea independenței, precizează expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Totodată, acesta subliniază că anul acesta, pentru prima dată, pensia medie va depăși nivelul din anul 1991.
Ucraina și Republica Moldova au simplificat procedura de tranzit de mărfuri pe calea ferată
Republica Moldova și Ucraina au simplificat procedura de tranzit de mărfuri pe calea ferată. În acest sens, Rada Supremă de la Kiev a ratificat ieri amendamentele la acordul dintre cele două state privind operarea transportului feroviar, se arată într-un comunicat al Ministerului de resort de la Kiev
Ministrul Energiei: Republica Moldova și Ucraina au multe proiecte de realizat în domeniul energiei
Republica Moldova și Ucraina au multe proiecte de realizat în domeniul energiei, a declarat ministrul moldovean de resort, Victor Parlicov, în urma discuțiilor cu omologul său de la Kiev, Gherman Galușcenko, și cu secretarul de stat, Iaroslav Demcenkov.
Valeria Văcărescu
Air Moldova declară că a solicitat benevol suspendarea certificatului de operator aerian
Suspendarea certificatului de operatori aerian nu este egală cu retragerea lui și Air Moldova a fost cea care a solicitat benevol suspendarea temporară a certificatului, trecând în prezent prin procedura de restructurare accelerată, despre care a anunțat anterior. Este reacția companiei la anunțul Autorității Aeronautice Civile privind suspendarea certificatului de operator aerian până pe data de 31 octombrie.
Carolina Străjescu
Întreprinderea Moldelectrica a primit 10 drone pentru supravegherea liniilor electrice
10 drone pentru supravegherea liniilor electrice a primit astăzi întreprinderea Moldelectrica, pentru a întări securitatea și reziliența energetică a țării. Donația, în valoare de aproximativ 1 milion de dolari, a fost făcută de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Realizările, restanțele și aspirațiile Republicii Moldova la 32 de ani de independență: Dezvoltarea economică în urma crizelor multiple
Cei 32 de ani de independență ai Republicii Moldova au fost marcați de mai multe provocări economice. Acestea au fost influențate atât de politica internă a țării, cât și de crizele economice externe. Astfel, Republica Moldova a traversat un drum plin de dificultăți, în care eșecurile au fost mai vizibile și mai tangibile decât reușitele. Odată cu renunțarea la regimul politic totalitar și la economia planificată, Republica Moldova s-a angajat să creeze un nou sistem sociopolitic, bazat pe principii democratice, și să construiască o economie de piață.
Compania Air Moldova a rămas fără certificat de operator aerian până pe 31 octombrie
Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al companiei Air Moldova până pe data de 31 octombrie curent. Drept motiv a fost invocată lipsa a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil. Astfel, toate zborurile operate de operatorul aerian sunt anulate, iar pasagerii sunt îndemnați să solicite rambursarea costului biletelor.
Autoritățile ar putea institui monopol de stat asupra livrării deșeurilor de metale către agenții economici, care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării examinează oportunitatea instituirii monopolului de stat asupra activității de livrare de resturi și deșeuri de metale feroase și neferoase către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar.
Numărul turiștilor care vizitează Republica Moldova a crescut semnificativ
Republica Moldova este vizitată în fiecare an de tot mai mulți turiști, iar o bună parte dintre aceștia vin din România. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie, agențiile de turism și turoperatorii au acordat servicii pentru peste 173 de mii de turiști și excursioniști, cu aproximativ 22 la sută mai mult decât în aceeași perioadă din anul 2022.